Kolin kansallispuiston kupeeseen suunniteltu vastuulliseen luontomatkailuun perustuva luontomatkailu ja kulttuurikeskus Koli Cultura on julkaissut uudet tilaohjelmansa, laskelmansa ja arkkitehtuuripiirroksensa. Samalla käynnistyy hankkeen investori- ja operaattorihaku.
Suomalaisen perheyrityksen, matkailu- ja rakennusalalla ansioituneen Napa-Koli Oy:n koordinoiman hankkeen kokonaisbudjetti on 102,8 miljoonaa euroa, josta 68,5 miljoonaa euroa kohdistuu hotelli- ja palveluliiketoimintaan. Petipaikkoja keskuksessa tulee olemaan 1252. Näistä 702 sijoittuu hotelleihin, 286 lomahuviloihin ja 264 leirintäalueelle. Napa-Koli Oy omistaa kokonaisuudessaan Koli Culturalle kaavoitetun, kansallispuistoon rajautuvan ja olemassa olevan matkailijavirran varrelle, Ylä-Kolintien varteen sijoittuvan 10 hehtaarin alueen Purnulammen rannalta.
KOKONAISUUS JAKAUTUU VIITEEN PÄÄKOMPONETTIIN
Päivittyneessä liiketoimintasuunnitelmassa ja kassavirtalaskelmissa Koli Cultura on jaettu viiteen pääkomponenttiin: hotelli- ja palveluliiketoimintaan, lomahuviloihin, viiden tähden leirintäalueeseen, pysäköintilaitokseen ja keskuksen omaan bio-energialaitokseen. Kokonaisuuteen sisältyy päähotellin ravintola-, kahvila-, auditorio- ja kokoustiloja, wellness-tiloja sekä sauna- ja elämysmaailma Purnulammen rantaan. Kokonaisalasta on maan päällä 26 140 k-m2 ja maan alla 9 880 k-m2.
- Kokonaisuudelle on vankat ympäristöllisesti ja liiketoiminnallisesti kestävään toimintaan nojaavat syynsä. Luontomatkailijat kaipaavat tutkimusten valossa lisää palveluita luontokohteiden äärelle. He etsivät enenevässä määrin hyvätasoista majoitusta sekä ruoka- ja hemmotteluelämyksiä. Kolilla majoitus- ja palvelutarjonta on ollut riittämätön jo vuosia.
- Tiivis rakentaminen on ympäristön kannalta hyvä: se mahdollistaa autottoman liikkumisen luontokohteessa ja jättää ympärilleen koskematonta luontoa. Kokonaisuus toteutetaan huolellisesti kansallispuistoa kunnioittaen ja sijoittaen rakentamisen puiston ulkopuolelle, sanoo Napa-Koli Oy:n omistaja ja Koli Cultura-hankkeen koordinaattori Ari Uusikangas, jolla on vuosikymmenten kokemus matkailuliiketoiminnasta ja vaativista arvokohteiden rakennushankkeista yritystensä Napa-Koli Oy:n ja Arikoli Oy:n kautta.
Ympäristöystävällisyys ja luonnonmukaisten materiaalien käyttö ovat keskuksen perusteet arkkitehtuurista teknisiin ratkaisuihin. Arkkitehtuurista vastaavat kansainvälistä mainetta niittänyt JKMM Arkkitehdit ja vastikään valtionpalkinnon saaneiden Trevor Harrisin ja Hennu Kjisikin toimisto, Harris-Kjisik. Maisemasuunnittelun toteuttaa LOCI maisema-arkkitehdit ja liikennesuunnittelun Trafix Oy.
KANSAINVÄLISESTI KOVATASOINEN VASTUULLISEN LUONTOMATKAILUN KOHDE
Kansainvälisestä näkökulmasta Koli Cultura sijoittuu osaksi Lakeland-aluetta, joka kiehtoo erityisesti aasialaisia, mutta myös eurooppalaisia matkustajia.
- Kolille maailmalta saavuttaessa ähimmät lentokentät ovat Joensuussa, Kuopiossa ja Kajaanissa. Muun muassa kiinalaisten matkailijoiden kaipaamat kiertomatkat ovat toteutettavissa Lakeland-teemalla. Lähialueella on monipuolinen tarjonta, ja Koli on luonnollisesti kokonaisuuden ehdoton helmi.
- Suomi profiloituu maailmalla uniikin luonnonympäristönsä ja luontoelämystensä ansiosta, ja Lakeland-brändi kiinnostaa kansainvälisiä kävijöitä jo tutun Lapin ohessa. Samalla lähimatkailu ja kotimaisten kävijöiden kiinnostus esimerkiksi päiväretkiin kansallispuistoissa ovat vahvassa kasvussa. Kolin kansallispuisto on luontokohteiden kärkijoukossa, kertoo Napa-Koli Oy:n viestintäpäällikkö Tarja Anunti.
Keskuksen sisältö vastaa Business Finlandin vuosi sitten toteuttamaan matkailun asiakassegmentointiin, jossa kohdistettiin huomio potentiaalisimmin kasvaviin kansainvälisiin matkailijaryhmiin.
- Kolmelle Suomen kannalta relevanteimmalle kohderyhmälle luonto on tärkein motiivi matkakohteen valinnassa. Luonnon ihmeiden metsästäjät hakevat ainutlaatuisia ja ikimuistoisia elämyksiä, aktiiviset seikkailijat arvostavat monipuolisia aktiviteetteja ja toimintaa, ja luontonautiskelijat haluavat ensisijaisesti rauhoittua ja ladata akkujaan luonnossa. Koli Culturan kaltainen keskus pystyy monipuolisine palveluineen vastaamaan erilaisten asiakassegmenttien tarpeisiin, arvioi Head of Product and Content Kristiina Hietasaari Business Finlandin Visit Finland -yksiköstä.
Projekti on herättänyt runsasta kansainvälistä kiinnostusta, ja se on ollut kestävän matkailun mallikohteena esillä lukuisissa yhteyksissä, kuten Nordic Innovationin ja OECD-maiden Business Innovations in Tourism and Experience Industry -ohjelmassa, Aalto-yliopiston ja Matkailualan verkostoyliopiston kestävien matkailualueiden suunnittelukurssilla ja Bilbaossa UNESCO:n biosfäärialueiden konferenssissa.
Myös Lieksan kaupunki pitää Koli Culturaa alueen ykköshankkeena matkailun kehittämiseksi. Kaupunki on määrittänyt Kolin Iso Kuva 2050 -kasvutavoitteet, ja Koli Cultura -hanke osaltaan edistää niiden tavoitteiden saavuttamista.
- Koli Culturan arvo- ja sisältöpohja vahvistavat entisestään Kolin profiilia kestävän kehityksen matkailukohteena, sanoo Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen.
Määttänen kertoo, että kaupunki on parhaillaan yhdessä Juuan kunnan kanssa tekemässä Koli-Ahmovaara -alueen kaavoitus- ja infrastruktuurityötä, jossa valmistaudutaan alueen kasvavaan matkailija- ja asukasmäärään.
LUONNONSUOJELULAINSÄÄDÄNTÖ HUOMIOITU VAHVASTI
Koli Culturan taustalla on pitkittynyt kaavoitusprosessi vuosina 2012-2017. Kaikki kaavoitusta kohtaan esitetyt valitukset hylättiin perusteettomina vuonna 2017, ja korkein hallinto-oikeus linjasi hankkeen ottavan alueen sekä kansallispuiston maisema- ja ympäristöarvot huomioon.
- Koli Culturalla on lainmukainen asemakaava, ja kokonaisuus on kansallispuistolainsäädännön mukainen. Se on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Matkailun vastuullisuus puhututtaa maailmanlaajuisesti entistä vahvemmin ja ohjaa valintoja voimakkaasti, sanoo Anunti.
Hanke on käynyt hedelmällistä vuoropuhelua ja tehnyt yhteistyötä Kolin kansallispuistoa hoitavan Metsähallituksen, UNESCO:n kansainväliseen verkostoon kuuluvan Pohjois-Karjalan biosfäärialueen, paikallisten asukkaiden ja luonnonsuojelijoiden sekä useiden muiden sidosryhmien kanssa.
15% VUOSIVAUHDILLA KASVAVA KÄVIJÄMÄÄRÄ VAATII KESTÄVIÄ LIIKENNERATKAISUJA
Viimeisimpien Metsähallituksen tilastojen mukaan Kolin kansallispuistossa vieraili vuonna 2017 yhteensä 203 400 kävijää. Kävijämäärä kasvaa noin 15% vuosivauhdilla. Kolin nykyinen, kansallispuiston sisällä operoiva hotelli on käyttöasteeltaan ketjunsa kärjessä ja erityisesti sesonkiaikoina 100% käytössä. Myös kansallispuiston kävijöille suunnattu Ylä-Kolintien pysäköintialue puiston sisällä on riittämätön.
- Koli Cultura tarjoaa ratkaisun Kolin ongelmalliseen pysäköintitilanteeseen ja liikennesuunnitteluun. Se sijoittaa autot kansallispuiston arvojen mukaisesti puiston ulkopuolelle, pois kansallismaisemasta, mutta sen retkeilyreittien äärelle, sanoo Uusikangas.
LISÄTIEDOT, KUVAT JA HAASTATTELUT
Koli Cultura/Napa-Koli Oy Viestintäpäällikkö Tarja Anunti, 040 1848 488, tarja.anunti@kolicultura.fi, www.kolicultura.fi
Kaikki haastattelut toimitusjohtaja Ari Uusikankaalle sovitaan Tarja Anuntin kautta
Lieksan kaupunki, Kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen, 04010 44001, jarkko.maattanen@lieksa.fi
Business Finland/Visit Finland, Head of Product and Content, Kristiina Hietasaari, 029 46 95653, kristiina.hietasaari@businessfinland.fi
Pohjois-Karjalan biosfäärialue/ELY-keskus, Koordinaattori, Timo Hokkanen, 040 088 4769, timo.hokkanen@ely-keskus.fi